Contemporary art and photography in artPublications

Leeuwarder Courant 2007-07-18

Beroemde gebouwen in stukjes

Tien jaar geleden maakte de Duitse fotograaf Thomas Kellner in Parijs een reeks opnamen van de Eiffeltoren, ala voorstudie. Toen hij een contactafdruk van maakte, beviel het resultaat hem zo, dat hij nu overal ter wereld gebouwen op die manier "deconstrueert". Tot het Wall House in Groningen toe, waar hij deelneemt aan een groepstentoonstelling.

Door Asing Walthaus

LEEUWARDEN - Thomas Kellner (Bonn, 1966) heeft niks met gewoon foto'smaken,metpoint and shoot zoals vaklui dat noemen. "Wat je met het oog kunt zien, daarvoor heb ik geen afbeeldin gen nodig", zegt hij. Als kunstfotograaf werkte hij met een gatencamera (een doos waar het licht door een gaatje binnenvalt in plaats van door een lens), maar die keer in 1997 toen hij in Parijs bij een vriend op bezoek was, had hij die niet bij zich. Hij besloot met zijn gewone camera een reeks proefopnamen te maken. Deontwikkelde film drukte hij thuis alscontactafdruk at. Wat hij in de donkere kamer zag, beviel hem. Het deed hem denken aan de kubistisch vervormde Eiffeltoren van Robert Delaunay.

Zo had hij bij toeval een voor hem nieuwe fotografische methode ontdekt, waarmee hij al jaren bouwwerken van over de hele wereld mee deconstrueert en op een nieuwe manier laat zien, als door het facettenoog van een insect. Over de foto is het hekachtig frame van het fotofilmpje altijd mee afgedrukt. "Fotografie heeft vaak de pretentie een venster te zijn op de werkelijkheid, maar door het materiaal zo te benadrukken maak ik duidelijk dat  het een beeld is. En op deze manieris het een monument voor de 35-milimeterfilm, zolang die nog bestaat.

Het werk doet denken aan de kubistisch getinte fotomontages, die David Hockney in de jaren zeventig en tachtig maakte. "Kort nadat ik uit Parijs was teruggekomen, zag ik een David Hockney-tentoonstelling in Keulen. Ik was heel erg geschokt. Ik meende dat ik iets heel moois had gevonden en dan is er iemand die het al jaren doet." Het kostte Keliner een jaar om te beseffen dat er ook grote verschillen zijn tussen de collages van Hockney "Hockney is toch vooral een schilder"- en Kellners eigen foto's, die al in de camera worden gemaakt.

Na de Eiffeltoren volgden de Sint Pieter in Rome, de Big Ben, Manhattan, de Akropolis, de Verboden Stad in Peking en tal van andere gebouwen. "AIs je bedenkt dat er meer dan achthonderd werelderfgoedgebouwen zijn, ben ik nog niet erg ver gekomen", spot hij. Hij streeft ernaar in elk geval heel Europa te bestrijken, maar heeft ook een "imaginaire wensenlijst" met Sydney, Tokio, Shanghai, Kuala Lumpur en de Taj Mahal. Om maar eens iets te noemen. En niet alleen traditionele gebouwen maar ook moderne architectuur.

In Groningen maakte hij op uitnodiging van fotogalerie Noorderlicht foto's van het Wall House, een opmerkelijk gebouw van de Amerikaan John Hejduk, volgens zijn vaste methode. Een uitgebreide planning met schetsen en al, goed weer afwachten en dan, vanaf een statief op een vaste plek, met dezelfde lensinstelling, alle foto's maken, rij voor rlj, van linksboven naar rechtsonder. Soms kost dat een uurtje of twee, soms vier tot vijf. Het aantal fllms dat hij per gebouw nodig heeft, kan oplopen tot 26, maar voor het Wall House waren twee tot drie voldoende.

Fotografietentoonstelling "Thought provoking, sense provoking" van zaterdag tot september 2007 in galerie Noorderlicht, Groningen.

>>> left image: page from the sketch book about The Wall House Groningen

>>> right image: Capitol Washington

>>view Thomas' work at The Wall House

>>Noorderlicht

>>The Wall House

Share